platformă de lucrări cu tâlc_ arhitectură & design
Apartament Salon.
Proiect de amenajare interioară.
Noiembrie 2020
București, RO
Amenajare interioară apartament B | Cartierul Berceni
Credite: arh Fabiola BOCA
De la beneficiar:
Pornind de la achiziția unui apartament cu 4 camere într-un bloc din anii '80 în cartierul Berceni, în loc de o casă cu curte, din rațiuni economice - se poate modifica oare senzația adusă de spațiile ”comuniste” într-o casă? Apartamentul de 4 camere va acomoda doar 3 camere propriu-zise (bucătărie cu blat de lucru maximizat, living+dining, dormitor matrimonial+dressing generos+ baie matrimonială și camera copilului cu baie proprie).
Alterarea senzației de ”apartament la bloc”.
Locuirea în Bucureşti vine de cele mai multe ori cu constrângerea de a adapta locuințele pe care le găsim în ceea ce ne dorim. Poate cel mai important aspect care derivă din ideea locuirii la bloc este senzația de etanșeitate, un factor fiind și practica foarte cunoscută de închidere a balcoanelor.
Prin amenajare s-a propus în primul rând ca din câteva decizii minimale (4), indiferent de bugetul alocat pentru mobilier, să se realizeze o metamorfoză completă a apartamentului existent. Astfel, deschiderea spațiilor spre ferestre, mobilarea fără obturarea acestora și desființarea locală a parapeților au fost primele intervenții obligatorii (1).
Un alt aspect urmărit (2) a fost corectarea impresiei de spațiu puțin înalt (2.60m interior) cu finisarea cu tencuială decorativă a unor registre verticale pentru accentuarea înălțimii. Pentru creșterea nivelului de luminozitate la interior s-au folosit nuanțe de alb la nivelul finisajelor și al pieselor principale de mobilier, plinte albe simple. Accentele de culoare s-au realizat mai mult ca detalii, în nuanțe pastel și negru punctual/liniar.
(3) Pardoseala este considerată element cheie ca finisaj, în ideea că acesta este observat ca un continuum care leagă încăperile, un element care schimbă spațiul adăugând deopotrivă textură, culoare și geometrie spațiilor dar și o imbogățire tactilă a experinței de locuire într-un spațiu.
(4) Pe lângă aceste soluții s-a urmărit creșterea luminozității prin eliminarea colțurilor umbroase la 90 grade ale încăperilor principale și realizarea unei curburi la nivelul placării cu gips carton (închiderea colțurilor în arc de cerc), detaliu care amintește de saloanele din casele vechi, și aducând prețiozitate la nivelul spațiului interior.
Propunerile la nivel de mobilier au avut în vedere piese light, see through - evitarea masivității - liniile fluide pentru o mai bună ergonomie a spațiilor restrânse ocupate și confortul sporit al scaunelor și canapelei din zona de zi.