top of page
Concursul "Noul Muzeul Național de Istorie a României" - Locul III
2016
București, RO
Muzeu
Credite: arh Adriana Caraza | arh Alexandru Muntean | arh David Stancu
Colaboratori: ing Cătălin Caraza | ist Simina Stan | ist Lavinia Popică

Vechiul Palat al Poștelor își propune pentru încă o dată să se reinventeze ca o clădire de refernință cu identitate care să găzduiască Muzeul Național de Istorie al României, de această dată într-o manieră mult mai prietenoasă și mai actuală.

După studierea planurilor istorice, provocarea a constat în a crea un spațiu de expunere cât mai degajat pe trama unei clădiri care inițial, la 1894, a fost gândită să servească altor funcțiuni (poștă și telegraf). Intervențiile propuse au încercat să fie minim invazive, dar să aducă spațiilor o calitate contemporană.

Prin deschiderea acceselor din străzile adiacente Centrului Vechi, clădirea își deschide parterul vizitatorilor din exterior, găzduindu-i în curtea sa centrală – nou punct de atracție urban și loc de începere a traseului muzeal către Columna lui Traian.

Spațiul public nou înființat are scopul de a strânge sub structura sa aerisită și luminoasă pietoni interesați de petrecerea timpului liber într-un cadru încărcat de valențe culturale (galerii de artă, librării, expoziții temporare, părți ale expoziției principale vizibile de la balcoanele curții interioare, acces către belvederea spre țesutul istoric etc).

bottom of page