top of page
Proiectul PRISPA - Locul II pentru Eficiență Energetică
2012
Madrid, SP
Proiect universitar aplicat - Solar Decathlon Europe 2012
Credite: echipa Prispa (Universitățile de Arhitectură, Construcții, Instalații, Artă și Comunicare)

"PRISPA" este prima echipă din România care a participat la Solar Decathlon Europe, un concurs dedicat studenților, ce presupune proiectarea, construirea și operarea unei case solare, care ulterior să poată fi industrializată pe piața locală.

Pentru mediul universitar românesc, această inițiativă a fost un exercițiu incipient ce încurajează proiectele multidisciplinare, reunind studenți de la facultățile de Arhitectură, Construcții, Instalații, Artă și Comunicare.

Strategia de poziționare în concurs nu a stat atât de mult în esteticul construcției ci în puterea de conștientizare a publicului cu privire la sursele de energie alternative, creând o locuință (nu doar un pavilion) abordabilă ca limbaj arhitectural, accesibilă financiar și cu tehnologie ”hands-on” pentru utilizatorul final.

Provocarea arhitectului a reprezentat-o coordonarea echipei de proiectare, optimizarea designului pentru a putea transporta, monta și dezasambla prototipul și strângerea de fonduri de la furnizorii care au decis să sponsorizeze această inițiativă.

Proiectul a fost asamblat în 15 zile și i-a fost monitorizată performanța pentru încă 15 zile în cadrul competiției, comparând rezultatele cu cele ale altor case solare venite din toată lumea.

Prispa a câștigat Premiul II la Eficiență Energetică,  locul IV la Balanța Energiei Electrice, ocupând poziția a noua în clasamentul general.

bottom of page