top of page
Flow - Centru de experimentare artistică și media
2011
Bruxelles, BE
Diplomă final studii UAUIM
Credite: Adriana Caraza 
Profesori îndrumători: prof dr arh Ștefan Scafa - Udriște | arh Gabriel Costăchescu | ing Dragoș Marcu

 

Competiția FLOW își propunea să revitalizeze canalul Charleroi din Bruxelles, care în urma sistematizării din 1835 a generat rupturi funcționale la nivel urban, cu spații reziduale, poduri rare și trafic intens pe limita apei, ceea ce a împiedicat dezvoltarea spațiilor publice adiacente.

Proiectul de față face parte dintr-o strategie de reanimare artistică a acestei spine de interes din proximitatea centrului, propunând mai multe puncte de andocare cu caracter diferit și o clădire mobilă aflată pe barjă; aceste puncte de interes care urmau să coaguleze mulți oameni devin puncte de intervenție pe canal: Casa Portului cu Kaaitheatre, Bazinul Beko cu malul profilat în gradene, iar bacul ce transportă fie scena unei orchestre, fie ecranul de proiecție al unui cinema ambulant, Piscina Publică, Le Petit Chateau unde se face legătura cu linia de metro, Centrul FOAM, Braseria artizanală ”Belle Vue”, toate primesc în față ca dialog barja încărcată alternativ cu funcțiuni de cafenea, defilări de fashion, expoziții itinerante etc.

Diploma detaliază punctul principal de pe mal, ”nava-mamă” de la care pleacă informația artistică peste tot de-a lungul canalului. Acest atractor urban rezolvă problemele de conectivitate funcțională (prin crearea unei pasarele pietonale) și conectivitate socială (prin portul de agrement și platforma de la baza centrului artistic/cultural). O aripă a clădirii adăpostește creația de artă, fiind un ”motor al actului creator”, cu laboratoare și ateliere de pictură, sculptură, textile, muzică, artă dramatică, design etc. A doua aripă expune creația artistică devenind astfel un ”generator cultural” cu sală media, amfiteatru, foayer, centru de performance-uri și proiecții etc.

Propunerea a urmărit readucerea în sfera de interes a locuitorilor Canalul, modelând noi fluxuri, modificând mobilitatea în oraș și generând un loc pentru evenimente de masă.

bottom of page