top of page
Casa din spatele arcadelor
2017
comuna Găneasa, ILFOV, RO
Locuință unifamilială 
Credite: arh Fabiola BOCA
Colaboratori: ing Cătălin Caraza | ing Florin Răşanu

De la beneficiar:

O casă foarte mică la curte, cu livada de jur-împrejur. Un spaţiu care curge. Luminos dar fără deschidere directă. Organic dar minimalist. Buget investitie: ideal 45.000E/max 60.000E.

​Prima intalnire cu beneficiarul a fost concentrată în zona spaţiilor fluide, a luminii imprevizibile, a organicităţii şi a ideii de spaţiu luminos dar fără expunere directă.

De la beneficiar la obiectul de arhitectură:

Ideea locuirii aproape de Bucureşti, dar suficient de departe pentru a putea beneficia de un mod de a trai organic şi sustenabil [apropierea lacului, grădina de legume, livada, pădurea] creează prima contextul. Mediul semi-rural şi invitaţia lor la o traire arhaică, dar foarte contemporană, încep sa migreze in jurul ideei de conac la scară microscopică.

Casa trebuie mai întâi să servească ca un obiect funcţional în relaţia cu curtea şi grădina de legume. Trebuie apoi să poată să cuprindă lumina şi să o transfere în zone importante, fără a descoperi prea mult din intimitatea spaţiilor interioare. Sa fie fluidă, dar uşor de construit. Mică, dar cu spaţii interioare suficient de generoase. Trebuie să poată adăposti şi cultiva intimitatea celor doi tineri aflaţi în migraţia dintre mediul puternic urban vs cel rural.

Pentru a amplifica senzaţia de lumină, zona de zi are puţine colţuri închise, drepte. Parterul este un spaţiu deschis cu lumina travsersantă est - sud - vest. Fluiditatea este adusă în principal de scara şi de secţiunea variată ca inalţime a interiorului. Zona mesei, iniţial redusă mult ca suprafaţă, a fost intens discutată, pentru ca ea reprezintă un moment al zilei important pentru întalnirea cei doi membri ai familiei.

sit 2.jpg
desen 2-partea a doua mic.png
desen 2mic.png
sectiune transversala.png
sectiune longitudinala.png
01 sit.png
PARTER 3.png
ETAJ 2.png
INVELITOARE.png
F S.png
F N.png
F E.png
F V.png
bottom of page